ponedeljek, 8. september 2014

Tehnologija

 Hannover – Do srede, 28. marca, bodo na svoj racun prisli vsi ljubitelji novosti s podrocja racunalnistva in informatike. V Hannovru namrec poteka najvecji sejem te vrste Cebit, na njem se letos predstavlja vec kot 8000 razstavljavcev, med njimi neposredno tudi sedem slovenskih.

Medtem ko je nasa zasedba dokaj klasicna (vrh je, denimo, na Cebitu ze 12 leto), pa se preostali zanimivi razstavni prostori sirijo oziroma krcijo v skladu z razvojem tehnologije. Letos so vec prostora dobili razstavljavci s podrocja telekomunikacij in rocnih racunalnikov, nekoliko manj glasno kot prejsnja leta pa se predstavljajo podjetja, ki skrbijo za osnovno tehnologijo (mikroprocesorji in podobno). Skladno s tem je mogoce zaznati tudi rdeco nit Cebita 2001 – povezljivost vedno in povsod. O tem se sicer ze veliko govori, a bodo zdaj ocitno le na voljo tudi komercialni izdelki. Pri mobilni telefoniji gre predvsem za standard GPRS (vsi izdelovalci so imeli vsaj en mobilnik, ki ga podpira), to je paketni prenos podatkov po mobilnih omrezjih, se bolj zanimivo pa bo na podrocju rocnih racunalnikov, saj se prav lahko zgodi, da bo vse vec uporabnikov raje kupilo dlancnik z moznostjo telefoniranja, kot dve loceni napravi.

Med koncnim uporabnikom zanimivimi standardi omenimo se bluetooh (ceprav je zascitni znak res modri zob, se tehnologija imenuje po nekdanjem danskem Vikingu), ki omogoca radijsko povezljivost na kratke razdalje. Ker bodo prvi izdelki v velikih kolicinah na voljo letos poleti, je idej o izkoriscanju bluetootha veliko, tako ni bojazni, da ne bi uspel. Z vsem omenjenim se tudi organizatorji ne bojijo, da ne bi privabili napovedanih 750 tisoc obiskovalcev. Vseeno nekatere dvorane (predvsem z industriji namenjenimi izdelki) relativno samevajo, najvecja gneca pa je seveda med mobilnimi telefoni in operaterji. Morda zato ne bi bilo slabo, ce bi se Cebit spet malce bolj natancno opredelil ⋯

Ni komentarjev:

Objavite komentar